Tom Kuipers Psychiater

Voor consultatie, training, supervisie en advies.

ACTUEEL:

5 januari 2021

Het Museum van de Geest (voorheen het Dolhuys) in Haarlem toont online een foto-expositie over mensen in of uit de psychiatrie. Floortje Scheepers nam het initiatief. Bart Koetsier maakte de portretten. Arnon Grunberg voorzag de foto's van tekst nadat hij de geportretteerden gesproken had. Ik zelf ben één van hen. Geïnteresseerd? Bekijk de expositie via deze link.


2 oktober 2020

In de week dat ik een column plaatste op zorgvisie.nl over de stelselherziening in de zorg kreeg ik zoveel leuke reacties via LinkedIn dat het tijd is om de column ook op mijn website te delen. zie:  www.zorgvisie.nl/blog/tom-kuipers-menselijke-maat-moet-terug-in-het-zorgproces/


14 september 2020

In de komende periode publiceer ik teksten over het werken met interactie-instrument de Mat. Hieronder de eerste tekst over de eigenschappen en toepassing van het instrument.

InstrumentDeMat.pdf

De teksten kunnen uitgroeien tot een handboek 'werken met de mat; een interactionele benadering van problematische sociale situaties'. 

De volgende thema's komen hierin aan bod: 

  • Toepassingen in de patienten-zorg; 1 op 1 of 1 op 2 werken aan moeilijke situaties. 
  • Territoriaal gedrag in interacties; betekenis en hantering
  • Interactionele benaderingen in de psychiatrie, een kleine geschiedenis. Zie ook het boek met een selectie van mijn eerdere publicaties:  De_man_die_zijn_nieuwsgierigheid_niet_kan_bedwingen.epub 
  • Wetenschappelijke achtergronden: complexity science, psycholinguïstiek, de evolutie van coöperatief gedrag
  • De werkplaats: trainingen, trainers en werkvormen (zie voor actuele trainingen:  https://www.demat.nl ). 

20 maart 2020

Vandaag een blog gepubliceerd op Zorgvisie.nl. Ik liep al langer rond met mijn herinneringen en daarmee extra verklaring voor het massale ongenoegen en zelfs vertrek van psychiaters uit de GGZ. Vandaag maar eens de pen ter hand genomen en hieronder het resultaat:

https://www.zorgvisie.nl/blog/waarom-psychiaters-zich-terugtrekken-uit-ggz-instellingen/

9 september 2019

Twee masterclasses gegeven bij Lister met als doel om een beter zicht te krijgen aan welke eisen de scholing voor
herstel ondersteuners moet voldoen. Hoe moeilijk is het om onze kennisclaims een bescheidener plek te geven
of geïndiceerd op te geven? Hieronder een mooie reflectie op deze masterclasses van iemand die deelnam. Ruud bedankt hiervoor!

Herstelondersteuning, een vak apart 

Behoud gezamenlijk perspectief. 

Masterclass van Tom Kuipers, 9 september 2019 

Als hulpverlener hebben we een prachtig programma voor ogen. Alleen de cliënt werkt niet mee, die reageert niet verstandig vinden we. De neiging bestaat dat we dat gedrag verklaren vanuit zijn ziektebeeld. Maar dat is volgens Tom Kuipers een valkuil. We moeten de psychopathologie eigenlijk parkeren (hoewel niet wegdoen, het heeft zijn waarde). Wat we wel moeten doen is veel beter kijken naar de persoon zelf. Kuipers heeft dat jarenlang gedaan als psychiater. Hij vertelt ons hoe hij heeft geleerd om te gaan met vastgelopen relaties, niet alleen tussen hulpverlener en cliënt maar ook met diens familie. Hoe leer je de ouders beter omgaan met hun zoon en zijn psychoses? Hoe kunnen ze zich thuis voelen bij de hulpverleners? 

In deze interessante masterclass laat Tom ons, hulpverleners, oefenen met de Matmethode. We staan tegenover elkaar, ieder op een eigen mat - groen voor, rood achter. In dit face to face contact ontstaat een dialoog waarin één knelpunt wordt uitgediept. Accepteer je het gedrag van de ander niet, ga je op rood staan. Reageert de ander helpend, ga je naar groen. Zo werk je samen toe naar een analyse van het knelpunt. Met de Matmethode kan de familie inzicht krijgen in lastige situaties. Maar ook voor ons hulpverleners ontstaat door deze oefening beter zicht op hoe wij aankijken tegen starre, soms complexe verhoudingen (met cliënten, collega's of familie). 

Tom pleit voor het directe contact, je cliënt letterlijk onder ogen zien en proberen daarin te volharden. Klinkt eenvoudig maar ga het maar eens aan. Het lukt alleen als gelijkwaardigheid de basis en uitgangspunt is. 

Ruud Bakker 

woonondersteuner Jaap Edendreef